пятница, 8 февраля 2008 г.

Характеристика Нікітіної Марії Федорівни

На виконання рішення загальних

зборів батьків відвідувачів дошкільного

навчально – виховного дитячого

закладу № 1 «Орлятко», пров. Аскольдів 5

від 4 лютого 2008 року


Характеристика Нікітіної Марії Федорівни,

звільненої завідуючої дошкільного навчально – виховного дитячого закладу № 1 «Орлятко», складена батьками відвідувачів даної установи.

Ми, батьки відвідувачів дошкільного навчально – виховного дитячого закладу № 1 «Орлятко», що розташований за адресою: м. Киів, Печерський район, Аскольдів провулок 5, склали дану характеристику для направлення в органи державної, місцевої та районної влади на захист честі та гідності гр. Нікітіної М. Ф., проти якої в січні 2008 року було порушено кримінальну справу по факту отримання хабара.

Ми, батьки, знаємо Марію Федорівну вже багато років. Велика кількість з нас приводять свою другу і, навіть, третю дитину до неї. Є серед нас і таки батьки – в минулому вихованці дошкільного закладу № 1 «Орлятко», що тепер приводять і своїх дітей до цієї дошкільної установи.

Сам дошкільний виховний дитячий заклад № 1 «Орлятко» було засновано 1924 року. Це перший на Україні дошкільний заклад, про який знає і яким пишається не лише наше місто, а й вся країна - бо це наша історія. Будівля садка розташована на території колишнього чоловічого Пустинно-Миколаївського монастиря - одного з найдревніших монастирів Києва - при Миколаївському воєнному Соборі, зруйнованому після революції. Сад монастиря зберігся і понині, в ньому гуляють діти і проводиться навчання на свіжому повітрі. Сама будівля дитячого садка, завдяки своїй унікальній архітектурі, а також внаслідок історичної цінності, є пам’яткою архітектури та історії. Дитячий садок було збудовано на кошти потужного і великого за тих часів заводу „Арсенал”. Протягом багатьох десятиліть в садку виховувалися цілі покоління людей, і всі ці роки садок був зразковим і знаходився у відмінному стані. Марія Федорівна завжди як ніхто піклувалась про дітей та про садок. Тим, що він зберігся в прекрасному стані до сьогоднішнього дня, тим, що він є найкращим в місті ми маємо завдячувати їй, її люблячому серцю, її дбайливим рукам.

Ми, батьки відвідувачів дошкільного виховного дитячого закладу № 1 «Орлятко» пишаємось тим, що наші діти ходять саме в цей садок, всю свою душу в який вклала Марія Федорівна. Збережена та доглянута нею мальовнича територія, за кожний метр якої вона ладна була віддати своє життя, диво - сад, з якого для дітей збирають смачні фрукти, будинок садку – блакитний палац на схилах Дніпра… Де ще можна побачити таке диво? Тільки Марія Федорівна знає, ціною скількох років свого життя їй вдалося зберегти для дітей таку казку в центрі столиці, скільки охочих було та є зараз на цей ласий шматок святої Печерської землі. Вона неодноразово казала нам, батькам, «Поки я жива - цей садок буде відкритий для дітей!»

Де б ми, батьки, не були - ми ніколи не бачили такого безмежного та теплого піклування про дітей, як з боку Марії Федорівни. Ми цілком спокійно віддавали до її рук найдорожче, що в нас є - наше майбутнє, знаючи, що вона заспокоїть, приголубить, захистить… Діти не хочуть з садка йти додому, а зранку прокидаються із радістю - сьогодні знову в садок. Марія Федорівна – це не просто завідуюча - це Мати, саме з великої літери цього слова…. І за це ми їй безмежно вдячні.

Ми неодноразово бачили, як Марія Федорівна разом із колективом садка сама полола грядки, білила дерева, саджала кущі та квіти… Таку важливу справу вона теж не могла доручити нікому – як без неї можна саджати красу для дітей? Все має бути виконане досконало і тільки під її наглядом та за її особистою участю. Навіть на це у неї знаходився час.

А догляд за таким великим та прекрасним садком – це дуже не проста справа. Тим більше, що Марія Федорівна пишалась тим, що у всіх конкурсах садок завжди був першим. Де найкраще доглянута територія, в якому садку найкраще організовані свята, заняття з фізичного виховання, хто виграв конкурс з народознавства?.. та на багато інших подібних питань відповідь була одна - перший на Україні дошкільний виховний дитячий заклад № 1 «Орлятко». Завдяки їй він завжди перший!

Чуйними руками Марії Федорівни зроблені та зібрані всі експонати народного мистецтва, що є у садку. Садок усередині – це справжній музей. Всі свої знання та вміння ця велика людина вклала в дитячий садок, прививаючи безмежну та вірну любов до рідного краю, до своєї Батьківщини не тільки нашим дітям, а й нам – батькам! Виховання в садку - в кращих українських традиціях. Марія Федорівна завжди залучала і батьків, і бабусь, і дідусів до свят – і ми, завдяки їй, пізнавали народні традиції та народні свята.

Марія Федорівна зробила всі умови задля того, щоб і в середині, і на подвір’ї дітям було затишно та приємно.

А як діти оформлювались в садок? Це була не просто формальна процедура - з кожною дитиною, батьками Марія Федорівна знайомилася особисто, вона знає кожну дитину на ім’я, а це понад сто дітей, вона знає проблеми та потреби кожної дитини. Жодного разу «маленька людина» не виходила з її кабінету без іграшки чи цукерки. У Марії Федорівни не було неприйомних днів, для батьків в неї завжди були відчинені двері. Також на будь – яке заняття, свято чи виставу завжди можна було прийти та подивитись.

Ми знаємо Марію Федорівну як порядну, чуйну, добру та безмежно віддану своїй справі людину. І ми не віримо, в те, в чому її намагаються брутально звинуватити, в отриманні хабара. Ми абсолютно переконані, що це була підстава задля того, щоб відсторонити Марію Федорівну від управління дошкільним виховним дитячим закладом № 1 «Орлятко», бо людина все своє життя «горою» стояла за садок, який хочуть забрати у дітей та за будь – якої ціни закрити та привласнити.

На протязі декількох десятиріч ми, батьки, ходили в цей садок, що утримувався під чуйним керівництвом Нікітіної Марії Федорівни, тепер в нього ходять наші діти. За понад 30 років невпинної та відданої праці досконалого педагога, досвідченого керівника та прекрасну, святу людину «нагородили» кримінальною справою, та намагаються запевнити громадськість в її корисних намірах. Ми, батьки вихованців дошкільного навчально – виховного дитячого закладу № 1 «Орлятко», готові захищати чесне ім’я Нікітіної Марії Федорівни та свідчити в будь – яких органах влади на її захист.

Комментариев нет: